Costiug Emiliana
20/04/2011

DIVERSIFICAREA  ALIMENTAŢIEI

REGULI DE BAZĂ :

  • Vârsta : 5-6 luni pentru sugarii alimentati cu lapte praf si după 6 luni pentru sugarii alimentaţi la sân
  • Copilul trebuie să fie sănătos
  • Nu se introduc mai multe alimente noi, simultan
  • Se începe cu cantităţi mici( o linguriţă) şi se creşte progresiv cantitatea alimentului nou introdus, scăzând cantitatea de lapte de la masa respectivă; înlocuirea completă a laptelui  se face în 7-14 zile.
  • Preparatele de lapte praf nou-introduse se administrează tot treptat, începând cu 30 ml.
  • Dacă sugarul nu acceptă un aliment , NU se forţează, se revine peste câteva zile cu cantităţi mai mici.
  • Dacă apar vărsături, colici, scaune modificate - se amână alimentul respectiv pentru mai târziu.

LA 4 LUNI : - Se introduc sucurile de fructe sau legume (măr, morcov, portocale) proaspăt preparate. Se începe cu 2-3 ml şi se creşte treptat  la 30 ml până la 5 luni după care se poate creşte la 50-60 ml dacă sugarul acceptă. Sucurile se dau între mese, nu se amestecă între ele şi  nu înlocuiesc o masă de lapte.

LA 5-6 LUNI : - Se diversifică o masă, cea de la ora 10-11, cu fructe (măr ras sau copt, piersici proaspete pasate). Se începe cu cantităţi mici iar în completare se dă lapte. Se creşte treptat până la înlocuirea totală a laptelui. Nu se introduc alimente ce conţin gluten (făinoase) înainte de 6 luni, dar se pot da făinoase fără gluten(făină de orez, biscuiţi fără gluten). Pentru sugarii cu probleme digestive, se poate incepe diversificarea cu supa de zarzavat.

LA 6-7 LUNI : - Se diversifică a doua masă,  la ora 13-14, cu supă de zarzavat (morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă) cu făină de orez şi 2-3 picături de ulei. Treptat se adaugă şi cartofi în supă iar apoi piept de pui mixat.

- Pireul de fructe de la ora 10-11, se completează cu biscuit ras, brânză de vaci ( 20 gr la început). Se poate introduce banana (ex. banană pasată cu brânză de vaci).

LA 7 LUNI

Masa I - lapte

Masa II - pireuri de fructe (măr, banană, piersici, caise, cirese, visine, pepene galben ) cu biscuiti/piscoturi si branza vaci

Masa III- supă de zarzavat cu cartofi şi carne de pui mixată. Carnea se alternează cu ficat    de pui, carne de vita sau gălbenuş de ou ( se începe cu ¼ gălbenuş si se creste pana la un galbenus)Legume fierte si pasate: dovlecei, ardei, fasole verde, rosii, broccoli, conopida, piure de spanac,supa de salata verde. Supa de carne cu paste fainoase. Smantana 1-2 lingurite/zi, unt 10 gr in piure.

Masa IV - lapte

Masa V - lapte

LA 8 LUNI : - Se diversifică a patra masa cu griş cu lapte/budinci(se pot face cu lapte de vacă)/iaurt cu biscuiţi fructe cu brânză de vaci, mămăliguţă cu brânză, papanaşi. La prânz se poate introduce peştele, perisoare din carne de pui/vita.

 

LA 9-10 LUNI : -rămân 2 mese de lapte la care se pot adauga cereale. Se introduc alimente noi astfel incât la vârsta de 1 an, alimentaţia copilului să fie asemănătoare cu cea a adulţilor(mai puţin afumături, grăsimi, conserve).Paine, sunca presata, aluaturi coapte in casa, sufleuri, budinci. Oul intreg se introduce la varsta de 1 an(ou fiert moale) dar in budinci sau papanasi se poate da mai devreme

IMPORTANT : Fiecare copil este unic. Adaptaţi aceasta schemă copilului dvs. Preparaţi mesele acasă, din alimente proaspete şi evitaţi conservele , chiar dacă asta vă ia mai mult timp. Astfel, veţi avea un copil sănătos fără alergii alimentare sau alte boli.

CANTITATI ORIENTATIVE!!!!

-          Luna III -  130 - 150 ml

-          Luna IV -  150 ml - 160 ml

-          Luna V - VI  -  160 ml - 180 ml

-          Luna VII - VIII - 180 ml - 200 ml

-          Luna IX - XII - 200 ml - 250 ml

 

 

 

 

    Ajutor